We kunnen er niet omheen. We horen het steeds: als het niet op het nieuws is, horen we het van onze collega’s. Energie is schaars. En de wetten van vraag en aanbod maken ons niet gelukkiger. Uiteindelijk leiden minder energiebronnen tot hogere prijzen. En dit gevreesde moment is helaas al aangebroken. Voor leden van de was industrie is dit verschrikkelijk nieuws. Toch is er licht aan het einde van de tunnel; er valt energie te besparen op een praktische manier.
Berekeningen ABN AMRO: Hogere Energieprijzen beïnvloeden wasserettes & wasserijen
Deze week deelde de ABN AMRO een analyse van de impact van de hogere energiekosten. De bank brengt geen goed nieuws. Zij onderzochten de gevolgen voor verschillende sectoren van de economie. Onder hen zijn de papierindustrie, zware industrie en voedingsindustrie, maar ook, je raadt het al: wasserettes. Hieronder kan men ook industriële wasserijen verstaan.
De bank heeft met name onderzocht in hoeverre bedrijven deze hogere kosten kunnen doorberekenen. Als ze dat niet kunnen, zal hun winst verdwijnen. Als ze deze extra kosten echter kunnen doorberekenen aan hun klanten, zullen hun prijzen stijgen. ABN AMRO voorspelt dat Nederlandse bedrijven binnenkort met een van deze scenario’s te maken krijgen.
Een betrouwbare temperatuur- en waterniveausensor bespaart geld
Met alle informatie die rondslingert, is het moeilijk om grip op de situatie te krijgen. Duidelijkheid en een praktische uitkomst is waar we baat bij hebben. Geld besparen is makkelijker dan je denkt. En het begint allemaal met de temperatuursensor en waterniveau-meter van je wasmachine.
Vaak heeft de PT-100- of NTC-sensor van een wasmachine en droger een afwijking; vooral als ze ouder worden, worden temperatuursensoren minder betrouwbaar. Helaas tonen ze een lagere temperatuur dan de werkelijkheid. Hierdoor warmt de machine het water onnodig op. Dit is natuurlijk een verspilling van waardevolle energie. Hetzelfde geldt voor je waterniveausensor. Als de waterniveausensor niet goed werkt, denkt de wasmachine dat hij extra water moet oppompen. Nogmaals, dit is verspilde energie.
Valideer uw Sensor
Gelukkig kun je een hogere energierekening gemakkelijk voorkomen. Er zijn meer manieren, maar de meest praktische is om een logger in een batch te gooien. Vaak doen wasmiddelleveranciers dit, maar in deze tijden kan het geen kwaad om uw PT-100- of NTC-sensor vaker te valideren. Met deze eenvoudige test kunt u tot €1000 besparen.
Als u vragen heeft over het valideren van uw PT-100 temperatuursensoren, neem dan gerust contact met ons op. Of neem een kijkje op onze website. We zijn er om te helpen.