Milieuvriendelijk wassen met Vartex Laundry Intelligence & Smart Control

TKT heeft fantastisch onderzoek gedaan naar de reducering van energiegebruik in open-end machines. We zijn blij dat het instituut onderzoek doet naar zo’n belangrijk vraagstuk als energiebesparing. Want wij vinden het enorm zonde dat wasserijen water, elektriciteit en chemicaliën verspillen.

Groene Ambities

Wasserijen willen allemaal wel milieuvriendelijker wassen en we zijn ervan overtuigd dat ze hun best doen. Dat is te zien aan investeringen om hun ambities te verzilveren. Maar hoe meet je de ROI? En hoe weet je of je investeringen daadwerkelijk resulteren in een groen was proces?

Uit het onderzoek van TKT blijkt dat het afstemmen van waterniveau aan de belading in sterke energiebesparing resulteert. Het voorbeeld dat zij geven is een besparing van 34% bij belading van 45 kg in een 68 kg machine, op voorwaarde dat het water afgestemd wordt op de belading. Helaas is dit echter niet altijd het geval; sterker nog, vaak is afstemming niet mogelijk met de huidige besturingen.

Uit het onderzoek kunnen dus deels opmaken dat milieuvriendelijk wassen zo simpel kan zijn als het besparen van natuurlijke middelen. In de praktijk zien we echter helaas dat wasserijen hun waterhoeveelheid niet afstemmen op hun linnen. Het gevolg is verspilling van water.

Weergave van Belading (55 kg) en Watergebruik (400 L) Laundry Intelligence

Boosdoeners

Neem een standaard wasmachine met een capaciteit van 50 kg. Standaard wordt altijd water gebruikt voor 50 kg en de machine houdt geen rekening met de werkelijke belading. Dus bij een belading van 20 kg zal ook water worden gebruikt voor 50 kg capaciteit. Uiteraard wilt u in dit geval een waterhoeveelheid dat bij 20 kg belading hoort.

Wasmachines zijn niet de enige boosdoeners. Drogers kunnen het linnen vaak niet drogen in de ingestelde tijd. Wat moet er gebeuren? Juist, de natte was gaat wederom de droger in. Als gevolg gebruikt u een overmatige hoeveelheid gas, wat resulteert in een grote mate van hete lucht die terechtkomt in de natuur. In Laundry Intelligence kunt u exact zien hoeveel gas u werkelijk gebruikt.

Oplossingen

Deze informatie is allemaal wel mooi, maar we willen uiteraard oplossingen. En wij geloven dat we een stap hebben gezet in deze richting.

Het begint allemaal met de constatering en erkenning van het probleem. Laundry Intelligence toont de bovengenoemde discrepantie op zeer gedetaileerd niveau, zodat de bedrijfsvoering aangepast kan worden voor een efficiënte, normale water distributie. De droogtijd van drogers, gebruik van gas en elektra wordt ook specifiek gemeten en getoond.

Ontwerp wasprogramma op maat in de Smart Control besturing

Milieuvriendelijk Wassen

TKT meldt dat de discrepantie tussen belading en water alleen met de juiste besturing (software) opgelost kan worden. Dat is exact het doel van Smart Control, onze universele wasmachine besturing. In Smart Control kunt u namelijk zeer gemakkelijk een wasprogramma op maat samenstellen. Zo kiest u voor het juiste watergebruik, dosering, tijdsduur van de dosering enz.

Hierdoor kunt u zorgen voor een ecologisch verantwoord water, gas- en elektragebruik. Als u 30 KG wast met een 60 KG-machine kunt u er toch zorgen dat er exact genoeg water gebruikt wordt. Standaard zal water gebruikt worden voor de capaciteit van 60 KG. Dit is uiteraard niet ideaal als uw belading lager is.

Real-time inzicht in verbruik wasmachine (Smart Control)

Meer informatie over Smart Control & Laundry Intelligence en hun functies vindt u op deze pagina.  Uiteraard staan we altijd voor u klaar als u vragen hebt!