Waterbesparing en echt groen wassen

Waterbesparing en groen wassen zijn belangrijke onderwerpen in 2019. Recentelijk deed TKT belangrijk onderzoek naar de reducering van energiegebruik in open-end machines. We zijn blij dat het instituut onderzoek doet naar een belangrijk vraagstuk als energiebesparing; de verspilling van water, elektriciteit en chemicaliën door wasserijen is niet alleen op financieel vlak nadelig, maar ook het milieu raakt vervuild.

Groene ambities

Gelukkig groeit het bewustzijn en de groene ambities onder de wasserijen echter. Mede door de stimulans van het MVO-partnerschap investeren wasserijen doelgericht in een milieuvriendelijker was proces. Dit merkten wij ook toen wij een complete wasserij aansloten op ons management-informatiesoftware Laundry Intelligence en de wasmachines ombouwden met onze Smart Control besturing. Sindsdien brengt deze wasserij de resultaten van het TKT-onderzoek tot leven in de praktijk. Graag belichten we kort hoe deze wasserij zowel haar geld als het milieu bespaart.

Weergave van Belading (55 kg) en Watergebruik (400 L) Laundry Intelligence

34% Waterbesparing

Uit het onderzoek van TKT blijkt dat het afstemmen van het waterniveau aan de belading in een forse energiebesparing resulteert. Het instituut meet een waterbesparing van 34% bij belading van 45 kg in een machine van 68 kg, op voorwaarde dat het water afgestemd wordt op de belading. Helaas is dit laatste in de praktijk echter niet altijd het geval; sterker nog, vaak is afstemming niet mogelijk met de standaard machinebesturingen.

Water en belading zijn geen match 

Neem een open-end wasmachine met een capaciteit van 50 kg. Standaard wordt altijd water gebruikt voor 50 kg en de machine houdt geen rekening met de werkelijke belading. Maar stel je voor dat de machine een keertje beladen wordt met 20 kg. Ook dan zal standaard voor 50 KG-water worden verbruikt. Dit is natuurlijk inefficiënt en onverantwoord: water is geen onuitputtelijke bron en we zullen bewuster moeten omgaan met het gebruik ervan.

Milieuvriendelijk wassen met software

TKT meldt dat deze discrepantie tussen belading en water alleen met de juiste besturing (software) verholpen kan worden. Dat is exact het doel vanSmart Control. Met Smart Control kan men namelijk gemakkelijk een wasprogramma op maat samenstellen. De software wordt namelijk geleverd op een intuïtieve PLC van Schneider Electronic. Deze wordt eenvoudig geïnstalleerd op de machine in plaats van de fabrikantsoftware. 

Match made in heaven

Wasserijen met Smart Control kunnen zelf het watergebruik, dosering, tijdsduur en van de dosering bepalen. Hierdoor realiseert de wasserij niet alleen een ecologisch verantwoord water- maar ook gas- en elektraverbruik. Met andere woorden: als je 30 KG linnen wast met een 60 KG-machine, kan je er toch zorgen dat er exact genoeg water gebruikt wordt.

Ontwerp wasprogramma op maat in de Smart Control besturing

Groen drogen

Wasmachines zijn niet de enige boosdoeners. Drogers met standaard software kunnen het linnen vaak niet drogen in de ingestelde tijd. Wat moet er dan gebeuren? Juist, de natte was moet nogmaals de droger in. Hierdoor gebruikt de droger een overmatige hoeveelheid gas. En waar komt dat terecht? Nogmaals correct: in de natuur. 

De droger moet weliswaar opgewarmd worden, maar het ongewenste neveneffect van een buitensporige lange droogtijd is verwarming van de aarde. Bij de wasserij met Smart Control stellen de operators zelf de juiste droogtijd in voor het linnen: niet langer dan de was droog is en niet korter! Hierdoor komt er niet overtollig gas in het milieu terecht. 

Erkenning van het probleem

Zoeken naar oplossingen begint met de constatering en erkenning van het probleem. Laundry Intelligence is precies voor dit doel gecreëerd. De manager ziet met Laundry intelligencezijn exacte verbruik en kosten op zijn smartphone, desktop en tablet. Na elke batch, kan hij exact zien wat de totale kosten (inclusief verbruik en mankracht) zijn. En mocht de wasmachine of droger meer verbruiken dan nodig, ontvangt de manager een notificatie. Vervolgens kan in Smart Control de juiste belading worden gekozen in een specifieke situatie. 

Real-time inzicht in verbruik wasmachine (Smart Control)

Doe minder, maar bereik meer

Het onderzoek van TKT en de ervaring van onze klant toont dat milieuvriendelijk wassen zo simpel kan zijn als het besparen van natuurlijke middelen. Terwijl de wasserij kosten bespaart, draagt ze tegelijkertijd een steentje bij aan een schoner milieu. Een mooi voorbeeld van minder doen en meer bereiken. Mooier kan haast niet!

Meer informatie

Ben u geïnteresseerd geraakt in Smart Control en Laundry Intelligence? Neem dan gerust een kijkje op onze website of op deze speciale Smart Control pagina.Uiteraard staan we altijd voor u klaar als u vragen hebt!