Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) adviseert de wasserijen om tijdens de COVID-19-crisis minimaal 10 minuten te reinigen op 80 ° C. Of bij reiniging op 70 ° C dient men het programma minimaal 25 minuten te draaien. Lagere temperaturen doden het virus simpelweg niet. Maar hoe kunnen we er zeker van zijn dat bij die temperaturen en tijdsduren het virus daadwerkelijk gedood wordt?

Herbesmetting in Duits ziekenhuis

In de praktijk hebben we gevallen gezien waarbij wasmachines en drogers de geprogrammeerde temperaturen niet haalden. Dat is gevaarlijk. Vooral in kwetsbare en gevoelige industrieën zoals de gezondheidszorg en voedingsindustrie. Vorig jaar werd de schoonmaak- en gezondheidsindustrie opgeschud door een studie gepubliceerd in het tijdschrift Applied and Environmental Microbiology. Het blijkt dat in de periode 2012-2013 in een Duits ziekenhuis 13 pasgeborenen en één kind besmet zijn geraakt met Klebsiella oxytoca, een multiresistente ziekteverwekker.

Verifieer Het Proces

Veel industrieën zijn afhankelijk van wasserijen om hun vuile linnen schoon te maken. Dat is vrij eenvoudig. Maar wat minder voor de hand ligt, is of het wasgoed daadwerkelijk schoon wordt. Zelfs in normale tijden (lees: vóór COVID 19). In bepaalde sectoren, zoals de voedingsindustrie, moeten wasserijen controleren of ze volgens industrienormen hebben schoongemaakt. Met andere woorden, de klant kan de wasserij vragen: ‘Heb je alle bacteriën geëlimineerd?’ Dan rijst een vergelijkbare vraag bij de wasserij: Hoe laat ik mijn klant zien dat ik heb gewassen volgens de richtlijnen?

Even terug naar het Duitse ziekenhuis. De bacterie K. oxytoca heeft de “on premise” wasmachine nooit verlaten, waardoor de kinderen opnieuw werden geïnfecteerd. Isolaten van de K. oxytoca-stammen werden gedetecteerd in de wasmiddellade en op de rubberen deurafdichting van een huishoudelijke wasautomaat. Deze machine werd in dezelfde afdeling gebruikt voor het wassen van wasgoed van pasgeborenen.

COVID 19 Herbesmetting Voorkomen

Dit is een vreselijke situatie. Maar stel je een scenario voor waarin wasgoed niet volgens de richtlijnen wordt gewassen. Dat betekent dat COVID het linnen nooit verlaat en waardoor de kans op herinfecties enorm toeneemt. Dit moet koste wat kost worden voorkomen.

Tot slot adviseren de Duitse onderzoekers het volgende: “Verder is het gebruik van professionele wasmachines en de routinecontrole met een temperatuurlogger een dringende vereiste.”

Verwijdering van het virus aantonen

Een gebeurtenis als de detectie van K. oxytoca in een kinderziekenhuis is een belangrijke reden voor de ontwikkeling van Smart Control en Laundry Intelligence. En in het COVID 19-tijdperk wordt deze tool belangrijker. In Laundry Intelligence, ons dashboard dat managementinformatie weergeeft, kan men de voortgang van de wasmachines en drogers in realtime volgen. Dit betekent dat u kunt zien hoeveel water er wordt gebruikt, op welke temperatuur wordt gereinigd en hoeveel energie de machine verbruikt. En daarna kunt u een rapport afdrukken met de exacte prestaties van de machine in kwestie.

Bovendien kan men de geprogrammeerde parameters vergelijken met het werkelijke gebruik. Met andere woorden, u kunt in realtime controleren of u op de juiste temperatuur wast om bacteriën te elimineren. Dit is cruciaal voor de medische- en voedingswereld. Met andere woorden, hebben we COVID echt gedood bij 80 ° C (en heeft de wasmachine 10 minuten lang daadwerkelijk gereinigd)?

Een nieuwe mentaliteit

We moeten af van de oude mentaliteit van ‘gewoon de machine laten draaien en erop vertrouwen dat hij doet wat hem is opgedragen’. Tegenwoordig verbergt een ongeluk zich altijd in een klein hoekje, wat vreselijke gevolgen heeft. Waarom zou u de risico’s niet minimaliseren met een kleine investering in betrouwbare software?

Als u vragen hebt over Laundry Intelligence, neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. U kunt ook een brochure aanvragen. We helpen u graag in deze moeilijke tijden. Lees over Laundry Intelligence en wat we hier doen.